Българска национална кухня

Българската кухня е характерна със своето разнообразие и вкус. В нея присъстват ястия, които можем да вкусим само в определени райони на страната, а рецептите им се предават от поколения на поколения векове наред. Със създаването на българската държава се поставя началото на сливането на кухните на траки, славяни и прабългари и изграждането на националната кухня. Всяка етническа група се включва със свои кулинарни-традиции. Хранителните традиции са се формирали под действието на следните фактори: географско положение, обществено-икономическо развитие, религия, селско стопанство, сезонност, съоръжения и др. Една от характерните особености на българската кухня е, че повечето продукти в едно ястие, се обработват топлинно едновременно. Това важи особено при печивата и обяснението е просто — в миналото домакинствата почти не са имали собствени фурни, а са отнасяли подготвеното за печене ястие в обществени фурни. Дори с навлизането на модерните технологии, тази традиция на приготвяне се запазва в голяма степен. Силна, в сравнение с други кухни, е употребата на пикантни подправки като лук, чесън, червен и черен пипер, бахар, дафинов лист.Най-характерните продукти на националната кухня, с които България е извсетна по целия свят са киселото мляко и бялото саламурено сирене. Ето защо те винаги присъстват под различни форми на българската трапеза, такива са например емблематичните салати „Шопска” и „Снежанка”, както и студената супа от кисело мляко, краставици, копър, орехи и чесън – „Таратор”. Традиционни тестени ястия са българската баница и българската погача. Баницата се състои от навити или наредени на пластове листи разточено тесто или готови кори за баница с плънка. Използват се различни плънки — най-често сирене или извара с или без добавка на яйца. Погачата пък е обредно тестено изделие под формата на хляб, нарича се още пита, намазано с разбито яйце отгоре. Характерни основни ястия са яхнията, кавърмата, кебапът ,които най-често се приготвят в глинени съдове – гювечета. Кавърмата най-често съдържа свинско или пилешко месо, голямо количество лук, пипер, чубрица и сол. Кебапът е нарязано на късове и задушено във фурна месо със лук, арпаджик, чесън, доматено пюре, брашно, бяло вино и подправки. Други любими ястия са сърмите (ястие от мляно месо, лук и ориз, завити в зелеви или лозови листа) и бобът под формата на чорба или яхния, чиито невероятен вкус можете да опитате в района на село Смилян в Родопите. Една от запазените марки на българската кухня е чевермето – цяло агне, опечено на шиш.Известни деликатеси са колбасите съджук и луканка, които се опушват, вместо да се обработват чрез варене и имат нужда от зреене, преди да станат годни за консумация. Всички тези ястия много добре се комбинират с българските винени напитки, които имат дълбоки корени. В България се прави вино с великолепен вкус, това се дължи както на уникалния климат и характерните почви, така и на някои местни сортове грозде. Друга популярна алкохолна напитка в страната е ракията. Тя се прави от грозде или други плодове като слива, кайсия, круша.

Няма коментари:

Публикуване на коментар